# 1

Då var det dags att så här några timmar innan det att Jan Malmsjö ber klockan ringa, utropa det album som jag tycker är det bästa som knåpats ihop anno 2007. 

# 1
Jamie T - Panic Prevention

Kalla mig anglofil, men detta har varit ett bra Brittiskt år. Jack Penate, Kate Nash och framförallt Jamie T:s debutalabum har alla varit underbara att gotta sig ner i. När en man i sina tidiga 20 lägger på sin bredaste cockneydialekt, sjunger om sitt liv, det vardagliga och tragiska och ackompanjerar det med en 'brand new bass guitar' och samplar en talskiva som ska motverka panikattacker, blir jag svag. 2007 i sitt esse.

Men nu får det vara nog med tillbakablickar. 2008 nalkas och med det ny musik och förhoppningsvis också en ny musiktidning. Ljudkoll heter den - vet inte om du hört talas om den? Det blir hur fedt som helst!

Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
mot rymdens norrskenssky och markens snö;
det gamla året lägger sig att dö...
Ring själaringning över land och vatten!



# 2

# 2
Jens Lekman - Night Falls Over Kortedala

Jens Lekman fortsätter att övertyga. Göteborg störste romantiker gör helt enkelt 2007 års finaste popmusik. Kanske är jag kär i dig.
 


# 3

# 3
Arcade Fire - Neon Bible

Storbandet från Montreal går in i en kyrka och spelar in ett album precis lika bra som debuten. Stråkar, orglar och blås. Stort, maffigt och pampigt. Alltid spännande. Inte gör det saken sämre att bandet gjorde kanske den bästa konserten på hela roskilde i somras. Energiskt, gåshudsframkallande. Och så får de plats i en hiss,


# 4

# 4
Feist - The Reminder

Väldigt mycket bra musik kommer just nu från Kanada av någon anledning. Vackra Feist är inte minst en bidragande orsak till detta faktum. En röst att bli kär i ackompanjerad av klockrena poparrangemang skapar ett album med 13 fantastska låtar. Ett, två, tre, fyra - njut!
 

# 5

# 5
Anna Järvinen - Jag fick feeling

Anna Järvinen kommer från nästan ingenstans, lånar några dungenmusiker och levererar årets bästa album på svenska. Vackert poetiskt.  


# 6

# 6
Justice - Cross

Under våren var Ed Banger skivbolaget på allas läppar. Det tisslades och tasslades om ostens och vinets förlovade land och man sade att Justice skulle komma att bli Daft Punks rättmätiga arvtagare. Och så blev det. Och man såg att det var gott. Justice gör house-trash-electro-kalladetvadduvill som inga andra. Sommaren 2007 var sommaren då alla ville göra d.a.n.s.e.n och få igång partyt till Uffies sköna gästspel. Så skrota ljusstaken, tände det vita korset och dammsug nätet på alla justice-remixer det går att finna. Särskilt den av Klaxons "As Above, so Below"


# 7

# 7
Familjen - Det snurrar i min skalle

För ganska precis ett år sedan hade jag turen att få se Johan T Karlsson köra live på Emil Jensens "kontor" - en liten lokal i Malmö. Det var på den tiden då Det snurrar i min skalle hette Ivanhoe & Rebecka. Det har hänt en del sedan dess. Johan har slagit sig samman med Andreas Tilliander, dragit land och rike runt, vunnit en miljon till marknadsföring, nomierats till P3 guld, blivit ThePirateBay's lilla älsklingsgosse, osv...

Lekfull indietechno med smslyrik på hässleholmsdialekt. År 2007 är det inte mycket annat som svänger lika mycket. Och strax stundar juldagsfirandet. Snurra nedanstående partyanthem så kommer både mormor Asta, Jocke Berg och valfritt sydstatsväckelsemöte att klappa i takt och hurra för Familjen! (ps. missa inte intervjun med Johan Karlsson och Andreas Tilliander i Ljudkoll#1!).


# 8

God jul önskar vi på redaktionen och hoppas att ni fått många fina skivor och Ljudkollsprenumerationer av tomten. Nu fortsätter nedräkningen,

# 8
Säkert! - Säkert!

Annika Norlin gjorde ett av de finaste albumen 2005 under namnet Hello Saferide och fick hela popsverige att önska att man var lesbisk. Så när vi går och väntar på den givna uppföljaren sadlar Annika om och börjar sjunga på svenska under namnet Säkert! Och tänk så bra det blev. Östersundsdialektalt, innerligt och ärligt. Så ärligt att "sidoprojektet" Säkert! aldrig skulle uppträda live. Nu är hon nominerad till årets liveartist. Det är så logiskt, nickar Petter instämmande.


# 9

# 9
Babyshambles - Shotter's Nation

Efter den minnesvärda konserten en tidig morgon på Hultsfred '06 och därefter ett antal inställda undrade man om inte Babyshambles var slut. Tji fick man, tack och lov. Från första distinkta riffet i "Delivery", via den snygga Lovecats-plankningen i "There She Goes" till smäktande vackert fingerplock i "Lost art of murder" levereras ett  tight, genomarbetat och ack så bra album. Må herr Doherty fortsätta göra det han är bäst på. Amen.


# 10

Årets bästa album var det. Egentligen går det ju inte att rangordna plattor på det här fåniga viset. Strunt samma - håll till godo med tio stycken av mina favoriter från året som gått. Och överbevisa gärna för mig att jag har fel.

#10
Modest Mouse
- We Were Dead Before The Ship Even Sank

Under våren släppte bandet som gillar långa albumtitlar, Modest Mouse, albumet  "We  Were Dead Before the Ship Even Sank". Skivan gjorde med all rätta succé, inte minst i det där stora landet i väst. Ex-Smiths-Gitarristen Johnny Marr vet hur man spelar gura och i samklang med Isaac Brocks karakteristiska röst uppstår en av årets bästa indierockplattor. Till råga på det spelades en av årets absolut coolaste musikvideor in. En fiskehistoria som heter duga:


Dan före dan före dan före dan

December har trettioen dagar. Imorgon börjar vi (eller iallafall jag, Henrik) med nedräkningen av årets tio fetaste album. Hårdare, bättre, snabbare och starkare än någonsin.



Listor

Glöggen kokas upp, granen hugges, och varje musikintresserad filur med någon liten avsaknad av självdistans låser in sig i hyddan för att skriva Listan över årets 27 bästa album och 12 bästa låtar.

Ljudkoll tänker inte vara sämre än så, och från och med den 21 december räknar vi ner med ett fett album från året som gått - varje dag fram till nyår. Hurra!

Musikbyrån gav oss tidigare ikväll sin lista över årets 30 bästa album. En fin lista. Men framförallt gjorde Anna Järvinen och Annika Norlin en fin duett. En svensk översättning av robyns och kleerups grymma elektroniska >With every heartbeat<. Kolla in  reprisen på lördag eller när som helst på svt play om du missade. Kolla också in allt som kleerup lagt sina händer över, framförallt remixen av shout out louds >Tonight I have to leave it<.

 Frid!

 


kent,

image43
idag blir det kent. tyvär tror jag inte dom är så pigga på en intervju. så typiskt kent. men ändå.
kent - olympen, lund 071206 & 071207

mikael wiehe,

image37


Då var det dags att börja skriva frågor. Någon gång mellan den 18 och 26 januari kommer ljudkoll bege sig ner till Malmö för att träffa den Svenska progglegenden Mikael Wiehe. Jag längtar redan.


faktura,

Nu har vi äntligen jobbat fram en faktura som vi kommer skicka ut till våra blivande sponsorer någon gång i nästa vecka för att vara säkra på att få in pengarna i tid.
image36
Det går fortfarande bra att föra över en summa pengar till vårt konto om ni vill vara snälla såhär lagom till jul.
Vårt kontonummer på Swedbank ser ut som följer,
clearingnr;        8313-9
kontonr;            503 030 153-4

Tack på förhand!
Carl Öhman, ljudkoll

på tal om annonsering,

image35

Markan beställde en helsida i ljudkoll#1 idag. Inte helt fel.

Jönköping

medans resten av rdaktionen är och leker anders å måns hemma i kristianstad så är jag, Håkan, på spelningar och knyter nya kontaker.
är recis hemkommen från två underbara spelnngar med three is a crowd och elias and the wizzkids.
three is a crown inledde kvällen med några nya pophits som helt säkert kommer att slå igenom i framtiden och avslutar med en BD-cover på work för att den citat "är så jävla skön att spela". trots denna minimala publiken på ca 10personer så gjorde three is a crowd en rikktigt bra spelning, (album kommer till våren),
albumaktuella elias and the wizzkids efterträdde och gick igenom sitt nya material på ett utomordentligt sätt. även dessa körde en cover dena gång en oasis låt (tror de va wonder world men kommer inte ihåg rikktigt).
i vilket fall som helst så var detta en kväll med artister som borde spås en ljus framtid då båda banden är ricktigt talangfulla.

RSS 2.0